Kokosnødder på 117 måder

#Travel #Sri Lanka
Kokosnøddefibre hænger til tørre i solen

Kokosnøddefibre hænger til tørre i solen

Hvis man følger den lille junglesti, der er i bunden af vores have, kommer man ud til en lille og meget brun sø. Søen er ulækker, hvis man spørger drengene, og man har lyst til at give dem ret. Det stille vand lugter råddent, og der er både naturligt affald og plastic der sejler rundt i vandet.

Til trods for det, ser man hver dag en flok damer, der står i søen, hvor de blødgør kokosnøddeskaller. Kokosnødder kan nemlig bruges til at lave reb af.

Først skal skallerne samles ind, og derefter bliver de lagt i blød i søen i ca. 4 måneder. Når de hiver dem op igen, er de helt møre, og kan bankes flade og trevlede med en trækæp. Herefter hænges nødden til tørre i solen, indtil den er helt knastør.

Når det er sket, ligner kokosnødder en samling tråde. Disse bliver båret over til spinderiet, der ligger lige ved søbredden. Her bliver nødderne rystede, så der ikke er støv og affald tilbage, og til sidst bliver fibrene spundet til lange kokosnøddereb.

For at produktionen kan holdes igang er det nødvendigt, at vandstanden ikke er for høj i søen, så damerne kan bunde, mens de arbejder i vandet.

Srilangkanske damer igang med arbejdet

Kokosnødderne forabejdes ved søbreden

Srilankansk kvinde igang med at flette et Kokospalmeblad

Kokospalmeblad bliver flettet til tag

Kokosnøddefibre hænger til tørre

Alfred og Oskar på kokosrebfabrikken

Hvis man har små lyshårede drenge med, bliver man inviteret indenfor på fabrikken

Kokosnøddefibrene bliver rystet fri for støv

Fibrene rystes rene

Kvinde spinder reb af kokosfibre

En af kvinderne viser Oskar, hvordan man kan lave et stykke reb af kokosfibrene

Oskar og Alfred fik demonstreret rebslagningsmaskinen

Rebslagningsmaskinen på kokosrebsfabrikken

Tandhjul der drejer kokosfibrene rundt i rebslagningsmaskinen

Rebslagningsmaskine

Tropisk regnskyl

En aften vi kom hjem fra vores sædvanlige tur til stranden, var himlen meget meget sort, og vi var nærmest heller ikke kommet hjem, inden der blev åbnet for sluserne og himmel og jord stod i et.

Det nybyggede hus vi bor i, kunne ikke holde til testen, og det dryppede ned igennem taget flere steder – blandt andet over drengenes seng. Vi satte baljer og skåle op over hele huset, og heldigvis er der et ekstra rum, som drengene kunne sove i.

Da vi kom ud næste morgen, kunne vi godt se, at der var faldet en hel del regn. Broen over den lille sø var eksempelvis oversvømmet.

Det tænkte vi ikke nærmere over, da skyerne var forsvundet, og dagen gik på sædvanlig vis. Det var først dagen efter, at det gik op for os, hvad følgerne af regnskyllet var.

Damerne fra søen, havde nemlig tidligt om morgenen gravet en lille rende mellem søen og havet, så søvandet kunne løbe ud i bugten.

Den lille rende blev hurtigt til en stor flod, via presset fra vandet. Og vi kunne stå og se på, hvordan vandet ved vores lille paradisstrand blev fyldt med mudder, rådne kokosnødder og andet skidt og en kvalm lugt af råd bredte sig. Vi var på grådens rand.

Det ildelugtende vand løber ud i bugten

I det mindste var der ingen bølger mens vandet var fyldt med ildelugtende mudder

Oskar og Helene på stranden ved det mudderfyldte vand

Muddervand i bugten

Helene ligger på stranden i vandkanten

Dagen før vandet blev lukket ud af søen

Tur til Nilwella

Da vi ikke havde lyst til at bade i vores bugt, besluttede vi os for, at gå en tur til nabobyen, som er en lille fiskerlandsby. På vejen til Nilwella, blev vi fulgt tæt af lokalbefolkningen, og følte os nærmest til udstilling. Nede ved havnen kunne vi gå en tur ud på molen og se på havet, og vi gik også en tur ud på en lille idyllisk halvø.

Over middag var vi blevet sultne og fandt noget der lignede et hotel. Ved nærmere eftersyn viste det sig dog at være et ayurveda kursted for velnærede tyskere. Vi fik dog (læs børnene) charmeret os til, at få serveret en ernæringsmæssig korrekt banandrink, mens vi fik fortalt lidt om behandlingen. Med lidt mad i maven gik vi hjem igen, og spiste mere frokost.

Oskar og Alfred på molen i Nilwella

På vej ud mod den lille halvø

Alfred vandrer hen ad sandtangen på vej over på halvøen

Alfred vandrer hen af sandtangen på vej over på halvøen

Helene, Oskar og Alfred på den lille halvø

Sri Lanka set fra den lille halvø ved Nilwella

Alfred på vej op ad en klippe til Oskar og Helene på den lille halvø

Der var masser af klipper der skulle forceres

Resterne af en smadret fiskerbåd på den lille ø

En fiskerbåd var spredt ud over klipperne på den lille ø

Hvidløgstyggegummi

Alfred og jeg gik på stranden om aftenen, og “fiskede” med vores fiskestænger – Et par pinde med koraller i en snor.

Vi gav og til at lege rutchebane ned at skrænten mod det stinkende vandløb, og endte med at bygge en lille dæmning hen over vandet.

Jeg tror nu ikke, det er derfor, men da jeg var på stranden morgenen efter var det stoppet med at løbe ud, og sandet var så småt igang med at bygge lidt op igen. Fascinerende kræfter naturen har.

Mens vi legede på stranden var der en umiskendelig lugt af hvidløg. Jeg spurgte flere gange Alfred om han ikke nok ville spytte det fed hvidløg ud som han havde i munden Til sidst slugte han det. Underlig dreng, men en meget billig omend ildelugtende form for tyggegummi. Man kan foresten ikke opdrive tyggegummi her i Dickwella, så det er måske ikke så skidt, og sikkert bedre end at tygge betelnut, som de lokale går rundt og gumler på.

Alfred hopper ned af skrænten mod søen

Det udstrømmende vand gravede den lille kanal flere meter bred

Kokosnøddedrinks på stranden i bugten

Kokosdrinks på stranden

Oskar, Alfred og savværksarbejdere foran junglehytten

Tre mand laver to bjælker af en kokospalme på kun to timer

Srilankaner saver kokospalme til bjælker med motorsav i klipklapper

Sikkerhedsfodtøj er vist ikke det de går mest op i på Sri Lanka

Flowers

Det ender med et optog

Rejseberetning fra Sri Lanka. Navam Perahera optog, strømafbrydelser, masser af dyreliv, høje gab og aber i køkkenet.

Cover image for post: Mod nye eventyr

Mod nye eventyr

Rejseberetning fra Sri Lanka. Farvel til Sri Lanka, stemningsbilleder fra den sidste tid.

Latest posts

Zip Lines og Reggae

Rejseberetning fra Costa Rica

#Travel #Costa Rica

Hjemmefra havde vi blandt andet solgt turen til Costa Rica til drengene ved, at fortælle, at der skulle være nogle ret seje svævebaner man kunne prøve. Det er i Monteverde, at det virkeligt spiller - det der med svævebaner. Derfor var det næste stop på turen.

Brøleaber

Rejseberetning fra Costa Rica

#Travel #Costa Rica

Efter en del dage i surfparadis var selv vi, klar til at komme ud og se lidt mere af Costa Rica. I første omgang var vi blevet enige om, at køre videre til Nosara. Det ligger ca. 100 km op af kysten fra Santa Teresa. Det ville være muligt, at køre derop ad kystvejen men det kræver, at man krydser et par floder. Da det ikke på forhånd var til at sige, om det var tørt nok til, at krydse floderne, besluttede vi - dvs. Helene bestemte det - at køre den sikre tur på små 200 km udenom.

Surf Eat Sleep Repeat

Rejseberetning fra Costa Rica

#Travel #Costa Rica

Nu er vi kommet til Nosara, hvor vi praktisk talt har en ranch lidt oppe af en bjergskråning for os selv. Det vil sige, at vi har lejet et af værelserne, men da det er lavsæson nu, er vi de eneste gæster. Her er både swimming pool, havudsigt og en irsk pub. De sidste par uger, inden vi kom hertil, er gået med surf leg på Playa Hermosa.

Surf-sponsor-løb

Rejseberetning fra Costa Rica

#Travel #Costa Rica #Surf

Det at vi ikke var i Danmark eller havde cykler til rådighed skulle ikke forhindre drengene i at give deres bidrag til indsamlingen af penge til en ny legeplads på skolen. Som en alternativ løsning fandt vi på et andet koncept til indsamling af penge fra sponsorer.